Giro uomo logo

Giro Uomo / O materijalima

O materijalima

PIMA PAMUK

Pima pamuk i njegov ekskluzivni američki brat Supima poštovani su kao najbolji pamuci na svetu. Ovi sojevi su najpoznatiji po svojim dugotrajnim karateristikama. Vlakna Pima pamuka su za 50% duža od ostalih vrsta pamuka pa je i samim tim odeća od ovog pamuka je jača i mekša i tkanje je glatkije.
Iako se poreklo Pima pamuka može pratiti od Perua, soj je dobio ime po plemenu Pima američkih domorodaca. Pima se takođe uzgaja i u Australiji.

Pima se takođe smatra najjačim pamukom od svih vrsta, ovo je delimično zbog dužine spajalica. Tokom predenja, duže vlakno imaće manje izloženih ili pohabanih komada, što će rezultirati dužom, kohezivnijim predivom.
Nesumnjivo ste čuli i za pamuk Supima, koji je u osnovi isti soj, ali strože kontrolisan. Supima je kombinacija reči “superior” i “Pima” i udrženje Supima strogo nadgleda čistoću. Dakle, Supima pamuk je Pima pamuk koji se uzgaja u SAD-u i ispunjava stroge zahteve koje je postavilo udruženje.

SEA ISLAND PAMUK

Sea Island pamuk dobio je ime po područiju u Južnoj Karolini gde je sakupljan ovaj poznati dugotrajni pamuk. Francis Levett engleski kolonista prvi je na svojoj plantaži u Južnoj Karolini zasadio Sea Island pamuk. Po izbijanju revolucionarnog rata, Levett je napustio svoju plantažu iz straha od američke represije i više se nije vratio.

Ovaj pamuk je posebno temperamentan i težak za kultivaciju. Ali kada se uspešno uzgaja, njegova mekoća i snaga su legendarni. Kraljica Viktorija je maramice napravila od ovog posebnog pamuka. Postao je poznat po svojoj ekskluzivnosti i bio je popularan među najbogatijim pojedincima na svetu. Pamuk sa morskog ostrva imao je prilično nizak prinos i trebalo ga je ručno brati da bi sačuvao svoj zaštitni znak, duga vlakna.

EGIPATSKI PAMUK

U mnogo čemu je egipatski pamuk sličan pamuku Pima. Egipatski pamuk se mukotrpno bira kako bi se očuvao integritet vlakana, a ponekad je poznat i kao ELS (extra long staple) pamuk.

Pravi egipatski pamuk gaji se vekovima i već dugo uživa reputaciju kao najbolji pamuk na svetu. Čisti egipatski pamuk je tanji i finiji od većine drugih vrsta i poznat je po svojoj ravnomernoj završnoj obradi.

MERCERIZACIJA

Mercerizacija je završna obrada tekstila za celuloznu tkaninu i pređu, uglavnom pamuk i lan, koja poboljšava upijanje boje i čvrstoću na kidanje, smanjuje skupljanje tkanine i daje sjaj poput svile.
Postupak je oko 1844. godine osmislio John Mercer koji je pamuk tretirao otopinama natrijevog hidroksida od 55-65 ° Twaddell-ove skale (20-30%) nakon čega je sledilo pranje. Mercer je primietio da su se tretirane tkanine smanjile, povećale vlačnu čvrstoću i povećali afinitet za boje. U izvornom postupku Mercera nije primenjena napetost. Proizvod je nazvan punjeni pamuk, što je nagoveštaj procesa punjenja u tkaninu od vunene tkanine. Mercer je povećani afinitet za boje smatrao najvažnijim tehničkim aspektom.

Sjaj poput svile koji se danas često povezuje s merceriziranjem stvara se napregnutošću tkanine, a otkrio ga je Horace Lowe 1890. godine.

Postupak
Obrada natrijum hidroksidom uništava spiralni oblik celuloze stvaranjem alkalne celuloze koja se nakon ispiranja lužine menja u celulozni hidrat. Koriste se koncentracije kaustične sode od 20–26%.

Poboljšani sjaj merceriziranog pamuka posledica je proizvodnje gotovo kružnih pamučnih vlakana pod naponom. Sljedeća karakteristična značajka je odvijanje (dekonvolucija) pamučne dlake.

Pri suvoj mercerizaciji postupak se provodi tokom sušenja tkanine na stenteru.

FILO DO SCOZIO

Mercerizirana pamučna pređa, “Filo di Scozia” ili “Lisle Thread” ili “Fil d’Ecosse”
“Lisle Thread” ili “Filo di Scozia” oznaka je koja je zapravo prisutna na tržištu konca za šivanje i prediva za pletenje od merceriziranog pamuka. To je vrsta pređe od uvijene dve ili tri niti,  izgleda vrlo sjajno poput svile i veoma je otporna. Postoje i sledeci zaštitni znakovi “Thread Scotland”, izvorni naziv je “Lisle Pamučna pređa”. Napravljeno od najboljih pamučnih vlakana dugih spojeva, oplemenjeno dvostrukim postupkom mercerizacije u kupki od kaustične sode koja se održava u ambijentalnim uslovima niske temperature.

Konac Lisle, prepoznat je kao najkvalitetniji proizvod fabrike J&P Coats i oponašaju ga drugi proizvođači, ova vrsta mercerizirane pređe dobila je ime po domovini “Lisle Cotton Yarn” ili “Scottish crochet Thread” u Francuskoj “Fil d’Ecosse”, u Italiji “Filo di Scozia”.

Verovatno u jednoj od prvih merceriziranih pamučnih pređa koje su obojene sintetičkim bojama , nalazimo upravo Lisle nit koju proizvodi J&P Coats. Te su se boje razvile na Kraljevskom koledžu za hemiju u Londonu i prvi put testirane u Pullar bojenju u gradu Perthu 1856. godine (blizu Paisleyja).

Proizvedeno od strane J & P Coats u Paisleyu, škotska regija Renfrewshire, jednoj od prvih fabrika koja oponaša nivo kvaliteta, s  markom Ancor, koja još uvijek posluje i registrovani je zaštitni znak u vlasništvu J. & P. ​​COATS-a.
U drugoj polovini 19og veka, posebno u Italiji, kao znak kvaliteta  zabeleženo je nekoliko marki koje su upućivale na karakteristike “Filo di Scozia” ili “Lisle Thread”. Neke nalepnice koje se koriste za pređe i tkanine na “Filo di Scozia” ili “Lisle Thread”.

Montechiaro Logo
Giro uomo logo

Kontaktirajte nas

Trnska 3, 11000 Beograd, Srbija

girouomo@gmail.com

(+381) 62 20 10 02

Radno vreme

Pon - Pet: 14:00-19:30

Subota: 10:00-14:00

Zapratite nas

Copyright © 2020 Str “Giro”. Izrada web sajtova naKlik - Web servisi